We Bussen

Het gebruik van de bus stimuleren tijdens de spits in Eindhoven, Breda en Den Bosch.

One sentence brief

Verbeter de bereikbaarheid en doorstroming van Eindhoven en van specifieke gebieden in Breda en Den Bosch tijdens de spits door automobilisten de bus te laten proberen en daarmee op lange termijn een gedragsverandering teweeg te brengen.


Film / Animatie

Met een heldere video/animatie, ondersteund met online advertising, print en outdoor, werd het probeeraanbod voor We bussen via werkgevers in de regio onder de aandacht gebracht.

Group 2 Copy Created with Sketch.

LIBERATOR

Afspraken. We maken ze allemaal.
En we willen ze graag nakomen.

Maar de ochtend- en avondspits zijn dé knelpunten in veel agenda’s. We spreken, we bellen, we appen. Maar wat is de slimste afspraak om Brabant uit de spits te blijven? We bussen!


AANPAK

Probeer de bus in Noord-Brabant met 10 gratis ritten.

Uit onderzoek is gebleken dat de busreiziger vooral voor de bus kiest, omdat dit zekerheid brengt over de aankomsttijd tijdens de spits. Precies dát hebben we als uitgangspunt gebruikt om spitsrijdende automobilisten te verleiden een paar keer met de bus te gaan. Het probeeraanbod is 10 gratis ritten. Het enige dat je daarvoor moet doen, is je eenmalig aanmelden en een makkelijke app op je smartphone installeren. Eén druk op de ticket die in de app voor je klaarstaat als je instapt, is genoeg om je rit te activeren en gratis met de bus te reizen.


Werving van deelnemers heeft primair plaatsgevonden onder werkgevers in de specifieke gebieden.


RESULTATEN

60% van de deelnemers is na deelname van plan om vaker met het OV te reizen.

We bussen heeft inmiddels gezorgd voor vele honderden deelnemers. Elke tien deelnemers staat voor één structurele spitsmijding. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de deelnemers na de probeerperiode (zeker) van plan is vaker met het OV te reizen, omdat de bus als alternatief goed is bevallen: een duurzame gedragsverandering dus.


Meer weten?

Marc vertelt je graag meer over deze case.