Door: Marcel Miog

Je ziet ze steeds vaker; als hulpmiddel bij incidenten en zoekacties, in het journaal, voor mooie luchtfotografie en voor spectaculaire video opnames: drones!

De techniek heeft de laatste jaren een enorme sprong gemaakt en iedereen lijkt een drone te kunnen besturen. Daarmee worden drones voor bedrijven een steeds mooiere tool om in te zetten voor video én fotografie. Als hobbyist kun je een drone aanschaffen en meteen de lucht in. Bij commercieel gebruik komt er veel meer bij kijken.

Drones: Luchtvaartuig

Als commercieel vlieger wordt de drone gezien als een luchtvaartuig en gelden er strenge regels. De piloot van de drone moet op de hoogte zijn van alle regels en bepalingen, en algemene luchtvaartkennis hebben.

Om de veiligheid van de omgeving en omstanders te waarborgen moet elke piloot een RPAS Operator Certificate (ROC) halen. De drone wordt geregistreerd in het luchtvaartregister, en moet voldoen aan alle technische en veiligheidseisen. Pas als je aan alle voorwaarden voldoet mag je de drone commercieel inzetten voor opdrachten.

De ‘wow-factor’

Sinds twee jaar is Campagne in het bezit van een drone waar ik de piloot van ben. We gaan regelmatig op pad om voor onze klanten de mooiste shots te maken. Het team bestaat uit drie personen; de piloot, de camera-operator en een observer. Dit team zorgt er voor dat er met een goede (vlucht)voorbereiding veilig aan de klus wordt gestart. De voorbereiding houdt ook in dat goed gekeken wordt of er ter plekke gevlogen mag worden. We toetsen de weersomstandigheden, de drone zelf en de instellingen. Check, check, double-check: ready for take-off!

Dronebeelden zorgen voor een schitterende blik van boven, en geven een productie de ‘wow-factor’. In het verleden moest je hiervoor een vliegtuig of helikopter huren, wat natuurlijk vrij kostbaar is. Tegenwoordig kan het ‘gewoon’ met onze drone. Op een hoogte van slechts 30 of 40 meter maak je al waanzinnig mooie shots. Ter land, ter zee en in de lucht; een drone kent vrijwel geen beperkingen. Zo filmden we de prachtige Rotterdamse haven vanaf het water en vlogen we in Zweden en Hongarije.

Videoproductie of luchtfotografie

We kunnen nog veel meer vertellen over alle richtlijnen voor drone-opnames en hoe mooi het materiaal is. In plaats daarvan laten we gewoon zien wat voor fantastische beelden het oplevert.

BG Freight Line – The Big Blue
Voor vrachtvervoerder BG Freight Line gingen we vroeg uit de veren om één van hun schepen bij zonsopgang vast te leggen. Een goede voorbereiding, en samenwerking met de kapitein, was ontzettend belangrijk. Een containerschip kan niet zomaar keren om een shot nogmaals te filmen. Een prachtig eindresultaat!

BMW Driving Experience
Ronkende motoren en slippende banden. Ook vanuit de lucht levert dit prachtige plaatjes op. Je ruikt bijna het asfalt!

ProMobility – De Bestemming
Een brandfilm met prachtige locaties. Onze drone voegt ontzettend veel diepte toe aan de productie. Hoe breng je mobiliteit beter in beeld dan vanaf boven?

Svensson – Thuis bij Lansbergen Roses
Bij drone-opnames denk je direct aan opnames in de buitenlucht. Voor Svensson vlogen we bijvoorbeeld letterlijk een kas in!

Ben je benieuwd hoe we dronebeelden voor jouw producties kunnen gebruiken? Of heb je vragen over opnames met onze drone? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, ik vertel je er graag meer over!

👀 Zie ommezijde

Event
Employer branding
Trendrapport
Maritieme en offshore-industrie

Trend #2: Data en digitalisering

Employer branding
Sectorinstituut Transport en Logistiek

Week van de Werkstress: geen stress op de weg!